Αγγλόφωνη Εκπαίδευση στη γ’ Δημοτικού

Αγγλόφωνη Εκπαίδευση στη γ’ Δημοτικού

Τη φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε το μάθημα της Αγγλόφωνης Εκπαίδευσης στη γ’ Δημοτικού. Μέσα στον Ιανουάριο ολοκληρώθηκε ο δεύτερος θεματικός κύκλος.

Οι πρώτοι δύο κύκλοι είχαν ως θέματα τις γραμμές και τα λάθη.

Γραμμές

Τι είναι οι γραμμές; Πόσα είδη γραμμών έχουμε; Ποια είναι η καμπύλη γραμμή; Η ζιγκ-ζαγκ; Μπορούμε να έχουμε γραμμή από τελείες; 

Οι γραμμές δημιουργούν σχήματα και τα σχήματα φτιάχνουν τον κόσμο γύρω μας. 

 

Ξεκινήσαμε με το να πειραματιζόμαστε με αισθητηριακά noodles και να δημιουργούμε διάφορα είδη γραμμών. Γράψαμε το πρώτο γράμμα απ’ το όνομα μας και γεμίσαμε τον κενό χώρο με γραμμές. Επίσης, παίξαμε ένα παιχνίδι όπου μαντεύαμε τι είδους γραμμή μας «σχεδιάζει» στην πλάτη μας ο συμμαθητής μας, με ένα πινέλο. Είναι μακριά ή κοντή γραμμή; Φαρδιά ή λεπτή;  

Μιλήσαμε για τον καλλιτέχνη Μόντριαν και μετατρέψαμε την τάξη σε art gallery όπου παίξαμε με τις γραμμές και τα χρωματιστά τετράγωνα, εμπνεόμενοι από την τεχνική του. Τέλος, φτιάξαμε σε γκρουπς sun catchers από χαρτί και χρωματιστές διαφάνειες στα χρώματα των έργων του και στολίσαμε την τάξη μας. 

Mistakes/Λάθη​

Είναι δυνατό να μην κάνει κανείς κανένα λάθος ποτέ; Υπάρχουν «καλά» λάθη;

Ξεκινήσαμε διαβάζοντας το βιβλίο “The girl who never made mistakes” των Mark Pett και Gary Rubinstein. Συζητήσαμε για τα λάθη και πως μας κάνουν να νιώθουμε. 

Τα λάθη μπορεί να γίνουν ευκαιρία για μάθηση! Είδαμε videos και παίξαμε παιχνίδια για το τι συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν μαθαίνουμε κάτι. Γράψαμε μερικές αρνητικές λέξεις και εκφράσεις που συνηθίζουμε να χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε λάθη. Τσαλακώσαμε έπειτα το χαρτί και το πετάξαμε στον κάδο, όπως θέλουμε να κάνουμε με κάποιο λάθος μας. Μετά από λίγο, το βγάλαμε απ’ τον κάδο, το ξετσαλακώσαμε και παρατηρήσαμε όλα τα σημάδια που είχαν δημιουργηθεί απ’ το τσαλάκωμα. 

«Πατήσαμε» πάνω στις γραμμές που δημιουργήθηκαν για να δείξουμε πως μοιάζει ο εγκέφαλος μας όταν δημιουργεί νέες συνάψεις, μαθαίνοντας. 

Γράψαμε τις αρνητικές εκφράσεις στον πίνακα και ψάξαμε να βρούμε με ποιες θετικές θα μπορούσαμε να τις αντικαταστήσουμε. Αλλάζοντας τις σκέψεις και τα λόγια μας, μπορούμε να αλλάξουμε και τον τρόπο που μαθαίνουμε. 

Τέλος, δημιουργήσαμε ομαδικά ένα κολλάζ σχετικά με το mindset και το positive talking, κάτι που απολαύσαμε όλοι ιδιαιτέρως! 

Υπεύθυνη αγγλόφωνης εκπαίδευσης γ’ Δημοτικού: Άννα Παπαϊωάννου.