Η δ΄ τάξη μαθαίνει να αναγνωρίζει τα fake news

Η δ΄ τάξη μαθαίνει να αναγνωρίζει τα fake news

οι μαθητές και οι μαθήτριες της δ΄ τάξης συζήτησαν τους/τις δασκάλους/λες τους για τη χρήση του διαδικτύου ως σημαντική πηγή πληροφόρησης, αλλά και για τα χαρακτηριστικά των ψεύτικων άρθρων της παραπληροφόρησης (fake news).

Συγκεκριμένα, στο μάθημα των ελληνικών έμαθαν να εντοπίζουν τις βασικές πληροφορίες ενός έγκυρου άρθρου (τίτλος, αρθρογράφος, δημοσίευση, ημερομηνία, θέμα στο οποίο αναφέρεται κτλ.). Στη συνέχεια παρακολούθησαν μια παρουσίαση για τις ψευδείς ειδήσεις από την ιστοσελίδα SaferInternet4kids | SaferInternet4kids του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και ενημερώθηκαν για την ύπαρξη άρθρων στο διαδίκτυο που μπορεί να παρουσιάζονται ως δημοσιογραφικά, αλλά στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης. Επόμενο βήμα ήταν μια πρώτη πρακτική εξάσκηση στο να αναγνωρίζουν πότε ένα άρθρο είναι αναληθές εντοπίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία (υπερβολικός τίτλος, απουσία ονόματος συντάκτη και πηγής, φωτογραφίες χαμηλής ανάλυσης ή άσχετες με το δημοσίευμα, προτροπή για κοινοποίηση κτλ.).

Μέσα από αυτό το project τα παιδιά συνειδητοποίησαν ότι οι πληροφορίες στο διαδίκτυο ενδέχεται να μην είναι αληθινές και οφείλουν να ελέγχουν την αξιοπιστία τους.