Λογοτεχνικές διαδικτυακές συναντήσεις στο Δημοτικό

Λογοτεχνικές διαδικτυακές συναντήσεις στο Δημοτικό

Οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των τάξεων του Δημοτικού συνάντησαν διαδικτυακά, στο πλαίσιο των λογοτεχνικών συναντήσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο, συγγραφείς, συνομίλησαν μαζί τους και συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες.

Η α΄ τάξη είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την Κατερίνα Κρις μέσα από το βιβλίο της «Φαντασία». Η εικονογράφηση με τα ζωηρά χρώματα, τα κάθε λογής μοτίβα και σχήματα, βοήθησε τα παιδιά να αντιληφθούν τη σημασία της φαντασίας. Τα προέτρεψε μάλιστα να την αφήσουν ελεύθερη να «κυνηγήσει» τους μεγάλους και τους σοβαρούς που την αντιμετωπίζουν σαν τέρας, να την εξασκήσουν, γιατί μόνο έτσι γίνεται δυνατή! Η παρουσίαση έκλεισε με τη σχεδίαση ενός σχήματος που αρχικά ξεκίνησε η κα. Κρις και τα παιδιά άφησαν τον χείμαρρο της φαντασίας τους να ξεχειλίσει και να τα παρασύρει σε μια πολύ προσωπική δημιουργία.

Η β’ τάξη ταξίδεψε στον μαγικό κόσμο των ξωτικών μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Το ταξιδιάρικο ξωτικό», με οδηγό την Παναγιώτα Στρίκου-Τομοπούλου. Τα παιδιά ακολούθησαν τα βήματα του ξωτικού Χόμπο και ανακάλυψαν τους μυστικούς κώδικες που επινόησε ο ήρωας για να βρει τον δρόμο του όταν χάθηκε μια μέρα παρατηρώντας έναν δρυοκολάπτη. Στη συνέχεια, άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και δημιούργησαν σύμβολα επινοώντας έτσι τη δική τους προσωπική γλώσσα.

Η γ’ τάξη συνάντησε τον Φώτη Δούσο, ο οποίος με τη βοήθεια της τεχνολογίας και των ντετέκτιβ Χαμ και Σνουπ, μοιράστηκε μαζί τους την πιο περίεργη ιστορία του δάσους με αφορμή το βιβλίο του «Κλεμμένα αυτιά» - ένα βιβλίο που τα παιδιά είχαν προηγουμένως διαβάσει στην τάξη. Με την καθοδήγηση των ντετέκτιβ και τις ερωτήσεις του δημιουργού, οι μικροί μαθητές/τριες κατάφεραν να ξεδιαλύνουν την υπόθεση και να τη ζωγραφίσουν. Ο χρόνος περιορισμένος, δώδεκα ώρες αγωνίας για να προλάβουν να ξανακολλήσουν τα αυτιά του λαγού! Τέλος καλό, όλα καλά: όσα ζώα ξαναβρήκαν τα αυτιά τους είχαν πλέον την ευκαιρία να ακούσουν και πάλι μουσική…

H δ’ τάξη γνώρισε τον Πέτρο Χριστούλια και το βιβλίο του «Η ατμομηχανή του χρόνου». Μέσα από τη συζήτηση που έγινε, τα παιδιά έμαθαν πώς ένας επιτυχημένος εικονογράφος αποφάσισε να μπει στον μαγικό κόσμο της συγγραφής. Οι μαθητές/τριες έδειξαν ξεχωριστό ενδιαφέρον κάνοντας πολλές ερωτήσεις για τον τρόπο δουλειάς του συγγραφέα και για το θέμα που αποτέλεσε έμπνευση για το βιβλίο του.

Η ε’ τάξη συνάντησε τη Μάγια Δεληβοριά και γνώρισε μία ασυνήθιστη βιβλιοθήκη, τη «Μαγική βιβλιοθήκη της Ιζκαμπούρ». Συνομιλώντας με τη συγγραφέα προσπάθησαν να εξερευνήσουν τα μυστικά της παράξενης αυτής βιβλιοθήκης και κατάφεραν να ανακαλύψουν το ένα από τα επτά κλειδιά, για να ξεκλειδώσουν τις πόρτες της σκέψης τους. Η συνάντηση κέντρισε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των παιδιών για τη συνέχεια της ιστορίας και το δικό τους λογοτεχνικό ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο της βιβλιοθήκης.

Τέλος, οι μαθήτες/τριες των τμημάτων στ2, στ3 και στ4 συνάντησαν τον Γιώργο Παναγιωτάκη με αφορμή το βιβλίο του «Τίγκρε, με τα χέρια γυμνά», ενώ οι μαθητές/τριες των τμημάτων στ1 & στ5 μίλησαν με την Τζένη Κουτσοδημητροπούλου με αφορμή το βιβλίο της «Κοραλλιογενής ύφαλος». Τα παιδιά μοιράστηκαν σκέψεις και εντυπώσεις με τους συγγραφείς αναφορικά με τα βιβλία τους και προσπάθησαν να συναντήσουν τους χαρακτήρες των ιστοριών τους. «Πώς γεννιέται μια ιστορία; Πώς πλάθεται ένας λογοτεχνικός ήρωας; Ποια είναι η έμπνευση; Ποια η αφορμή που οδηγεί στη δημιουργία ενός βιβλίου; Γιατί αφηγούμαστε ιστορίες; Γιατί μοιραζόμαστε άραγε τις ιστορίες μεταξύ μας;». Τα παραπάνω ερωτήματα προκάλεσαν έναν ενδιαφέροντα και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ παιδιών και συγγραφέων από τον οποίο δόθηκαν απαντήσεις και γεννήθηκαν ιδέες που δεν αφορούν μόνο τη νεανική λογοτεχνία, αλλά και το μυστήριο της συγγραφής ενός λογοτεχνικού βιβλίου.