Το παιχνίδι «έξω» και η νέα Αυλή του Νηπιαγωγείου

Το παιχνίδι «έξω» και η νέα Αυλή του Νηπιαγωγείου

Το Νηπιαγωγείο του Σχολείου μας υποδέχτηκε τη νέα σχολική χρονιά με μια νέα Αυλή, η οποία είναι προσαρμοσμένη στην παιδαγωγική προσέγγιση που ενισχύει την επαφή των παιδιών με τη φύση και προωθεί την ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από την εξερεύνηση, την αυτενέργεια και το παιχνίδι με ρίσκο.

Την αναδιαμόρφωση της Αυλής ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο της Αμαλίας Στράτου και ο σχεδιασμός της προέκυψε λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία των παιδαγωγών του Νηπιαγωγείου, όπως και τις ιδέες των ίδιων των παιδιών.

Έτσι η νέα Αυλή, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφάλειας, προωθεί την αξία του αυθόρμητου κι αβίαστου παιχνιδιού στην προσχολική ηλικία και παράλληλα δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν διαφορετικές δεξιότητες.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ποικιλία παιχνιδιών, ώστε μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες να ενεργοποιούνται διαφορετικά μέρη του σώματος των παιδιών, όπως η ισορροπία, το σκαρφάλωμα, το αναποδογύρισμα, τα μουσικά παιχνίδια κι η επαφή με το νερό και την άμμο.

Επίσης, η εναλλαγή επιπέδων μέσα στον χώρο (λόφος, πύργος, τούνελ, παρτέρια) και η ποικιλομορφία φυσικών και τεχνητών υλικών (πατητό χώμα, φλοιοί δέντρων, βότσαλα, μπετόν, ξύλο), ενεργοποιούν τη φαντασία και τις αισθήσεις της αφής, της όρασης και της ακοής.

Ο στόχος μας είναι η νέα μας Αυλή να ενισχύσει τη λογική ότι το παιχνίδι «έξω» δεν λειτουργεί ως «διάλειμμα» από τις δραστηριότητες στην τάξη, αλλά αποτελεί εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, πεδίο μάθησης και εξέλιξης των παιδιών, στοιχείο απαραίτητο για την ολόπλευρη και ισορροπημένη ανάπτυξή τους.